RSS Feed

Despre EuroGenerations


Trăim într-o societate în care este nevoie de consolidarea legăturii între generaţii, cât şi de antrenarea persoanelor de varsta a 3-a în activităţi sociale, educaţionale ,care să creeze perspective îmbătrânirii utile, active şi sentimentul că într-o societate modernă batrănii sunt la fel de importanţi ca şi tinerii, datorită experienţiei de viată pe care au acumulat-o  şi a valorilor pe care le-au clădit. În societatea democratică, oamenii sunt egali, au aceleaşi drepturi libertăţi şi responsabilităţi, indiferent de varsta.

În urma sondajului efectuat în oraşul Tg-Jiu, aplicat pe un eşantion de 100 de persoane, dintre care 50 de liceeni din Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” şi 50 de pensionari, am constatat că relaţiile intergeneraţionale tind să devină din ce în ce mai tensionate. Astfel am constatat, în primul rând,  că majoritatea nu cunoşteau valorile europene.60% dintre pensionari au spus că nu reuşesc să dialogheze în condiţii optime cu adolescenţii, 70% consideră că valorile morale ale tinerilor din ziua de azi difera de ale lor,40% au sustinut că ar fi dornici să le împărtaşeasca tinerilor din cunoştiinţele lor.De asemenea, liceenii sunt de părere că există un conflict între generaţii şi ar dori să relaţioneze mai mult cu cei mai în vârstă.

“Dialogul dintre generaţii poate avea succes doar dacă se stabilesc lucrurile pe care le avem în comun şi care sînt diferenţele dintre noi.” Alexandru Cosmescu

Am putut constata astfel că acest conflict între generaţii are ca temei şi lipsa cunoaşterii valorilor fundamentale europene şi lipsa aplicării lor în societate.

Astfel s-a nascut ideea proiectului EuroGenerations, care are ca si scop folosirea şi însuşirea valorilor europene în dialogul între generaţii.

Printre obiectivele noastre se numara:

*Promovarea  libertăţii, unităţii, egalităţii, democraţiei, nediscriminării, toleranţei, demnităţii şi solidarităţii printre reprezentanţii celor 2 generaţii.

*Antrenarea   bunicilor în activităţi educative.

*Relaţionarea între grupuri cu valori relative diferite.

*Dezvoltarea sentimentului că tinerii au nevoie de comunicarea cu persoanele în vârstă.

*Redescoperirea frumosului şi a binelui prin exemple de viaţâ ale vârstnicilor.

*Transformarea elevilor în parteneri ai acţiunii de schimbare şi influenţare a politicilor publice.

*Formarea competenţelor necesare pentru viaţă.

*Consolidarea solidarităţii între generaţii, în scopul de a crea o societate pentru toate vârstele.

* Însuşirea  valorilor morale şi de comportament pentru tânăra generaţie.

Speram ca dupa proiectul nostru, toate obiectivele sa fie atinse si impactul activitatilor sa fie semnificativ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: